Samelands fria universitet - Samiland Free University
  • Blogg
  • Om/About
  • Gastblogg
  • Aktiviteter
  • Aktuellt/News
  • Kontakt /Contact
  • Länkar/Links
  • VATTENtjahtjeH2OLIViellemBIOTA

BLOGG
​Samelands fria universitet - Sámi Land Free University
Sámeednama friddja universitehta

Tidningen Samefolket -  full fart mot isbergen som Titanic? Intervju med May-Britt Öhman

2/6/2016

0 Comments

 

Tidningen Samefolket -  full fart mot isbergen som Titanic? Intervju med May-Britt Öhman efter Same Ätnams landsmöte 21 maj 2016

 
​Samelands fria universitets mediaavdelning har intervjuat May-Britt Öhman, som vid Same Ätnams landsmöte i Stuehkie/Stockholm lördag 21 maj kraftigt kritiserade tidningen Samefolkets styrelses agerande ifråga om att avskeda chefredaktören och slösa bort stiftelsens pengar.
 
​***
Buoris May-Britt, du gjorde en skandalartad insats på Same Ätnams landsmöte i lördags. Först – vid Ulf Norsas redovisning av Stiftelsen Samefolkets verksamhet 2015  hävdade du att styrelsen slängt bort omkring 300 000 och anklagade dem för extremt dålig personalpolitik. Och inte nog med det – när det var val till styrelsen för  Samefolket så lanserade du plötsligt dig själv som motkandidat till Ulf Norsa på sittande möte. Hur kom det sig? Vill du ha uppmärksamhet eller vad handlar det om?
 
Buoris. Ja du. Det var ju nu lite chockartat för mig också. Jag hade nog förväntat mig att fler än jag (för Silbonah Samesijdda)  skulle ifrågasätta det brutala avskedandet av chefredaktören Katarina Hällgren i höstas. Och att man kastat så mycket pengar i sjön, borde ju föranleda stor debatt.
Det är ju minst sagt djupt tragiskt det som hänt. Så här får man ju inte behandla människor.  Och jag vet att det är väldigt många som är djupt kritiska. Men tyvärr är det ju få som säger något högt. Då blir det ju jag  - och de andra få som säger något – som framstår som högljudda. Medan åsikten delas av många andra.
 Jag tycker att tidningen Samefolket är så viktig. Det är ju den enda svenskspråkiga samiska tidningen för vuxna.  Det finns ju en tidskrift för ungdomar, Nuorat.  Men det går ju inte att jämföra med Samefolket, det är en viktig tidning som kommer ut med nio nummer per år. Jag själv läser den med stor glädje varje gång den kommer i brevlådan och skulle gärna se fler nummer per år. 

Är du en argbigga? En person kallade dig för argbigga på landsmötet och Ulf Norsa säger i intervju med Sameradion att du ville halshugga honom.

Jahaja. (Skratt). Nej, men inte vill jag framstå som argbigga. Men – ja – jo. Egentligen. Jag blir faktiskt arg över att man behandlat Katarina Hällgren så här illa. Om det var mig det handlade om så hoppas jag att folk skulle reagera ordentligt och säga ifrån högt.
Och, så blev jag faktiskt upprörd över redovisningen när Ulf (Norsa) berättade att Katarina Hällgren motsatt sig styrelsens vilja att dra in ett nummer för att spara pengar, och att det var det som föranledde uppsägningen. 

Styrelsen har ju enligt stadgarna ingen som helst rätt att ta sådana beslut.  Det är chefredaktörens uppgift att följa budget över året, och om det ska göras några förändringar i utgivningen så är det chefredaktörens uppgift att bestämma om det – men först konsultera styrelsen.  Så det Ulf berättade är ju att man först brutit mot stadgarna, och när chefredaktören ifrågasatte detta – svarat med att avskeda henne. Det ÄR faktiskt högst uppseendeväckande!
Men, inte vill jag halshugga någon. Jag tycker nog att vi inom det samiska samhället måste kunna kritisera varandra när vi tycker att något är åt pipsvängen, så länge det är sakligt och på goda grunder. Det är väl så vi bygger ett bra samhälle. Och hur ska vi kunna företräda våra intressen gentemot kolonialmakten om vi inte kan ta hand om våra egna institutioner – organisationer och tidningar på ett kompetent sätt. Nej, man måste kunna säga ifrån när man ser oegentligheter utan att bli anklagad för att vara argsint tycker jag nog. Annars blir det ju bara konstigt.

Jag hoppas att fler ska våga säga ifrån nu, jag tänkte lite på det, att jag gör en insats för att förmå andra att våga säga stopp och belägg. Jag hoppas andra tar till sig av det, och inte låter mig hojta ensam.

Men – var det inte rätt  av Samefolkets styrelse att dra in ett nummer för att spara pengar?  Det sades ju att ekonomin var blödande, att det var kraftigt underskott. Och för 2015 redovisas ju ett underskott på nästan 200 000 kronor.

 Den avskedade chefredaktören har ju faktiskt skött ekonomin exemplariskt över  de senaste femton åren. Jag har tittat på årsredovisningarna. Vi kan titta på de senaste åren. 2013 gick man med minus tre tusen, 2014 med PLUS 18 tusen och 2014 med minus 34 tusen. Och då hade man ändå ett eget kapital på 276 000 kronor kvar.  Revisorerna har inte haft något att anmärka på och det finns absolut inga varningar om förestående konkurs i någon av årsredovisningarna. Och tro mig, jag har sett hur det ser ut när det ser illa ut i andra föreningar!


Men hur kunde det då bli underskott för 2015 med så mycket ?

Ja, det måste du nog fråga Samefolkets styrelse om. Hällgren avskedades ju i slutet av oktober, och fick då uppsägningslön resten av året, samt fram till april månad enligt avtalet. För 2015 måste ju detta ha kostat omkring hundratusen kronor – det är rätt dyrt med personal med sociala avgifter även om lönen inte är så hög. Det vill säga, 100 000 kronor i lönekostnad utan samtidig arbetsinsats. Jag förmodar att man måste ha betalat för frilansinsatser för att lyckas få ihop nödvändiga artiklar Sedan kvarstod ju en tom lokal som ska betalas för i Arvidsjaur. Samtidigt som man dessutom nu valde att dra in ett nummer, som ju ger en del inkomster i annonser. Nu uteblev de inkomsterna. 
Jag ser också i årsredovisningen för 2015 att styrelsen tagit ut extra 30 000 i arvoden för 2015 av någon anledning. 2014 var det bara 28 000, 2015 tog de ut nästan 60 000.  Så det drar ju snabbt iväg, nu när styrelsen plötsligt tog över ekonomin och redaktionella beslut.

Vad berättades om nyrekrytering  av affärsutvecklande chefredaktör - hur går det? 
Det fanns inga nyheter på den fronten enligt Ulf Norsas redovisning. De verkar ha svårt att rekrytera någon. Det är förvisso inte så konstigt. Om styrelsen avskedar en chefredaktör så brutalt, och tar över redaktionen och ekonomin, så blir det nog svårt att hitta någon som törs jobba för denna styrelse. Jag skulle själv aldrig söka ett sådant jobb, det fullständigt skriker ju ut extremt dålig personalpolitik. Det kan inte vara en hälsosamt arbetsplats. Jag undrar just hur de tar hand om den enda som nu är anställd, vilket ansvar man tar för hennes hälsa och ser till att hon inte överbelastas med arbete. Det är minst sagt oroväckande. Styrelsen har ju faktiskt arbetgivaransvar och det är ett omfattande och långtgående ansvar! 

Vilket ansvar tycker du att ägarna – Same Ätnam och SSR har i detta?
​

Ja, jag närläste faktiskt stadgarna nu. Jag ser då att ansvaret är väldigt långtgående. Både Same Ätnam och SSR har att ta upp frågan om Samefolkets styrelses ansvarsfrihet på sina respektive landsmöten. Men det gjordes nu inte på Same Ätnams landsmöte i lördags. Det var ju synd. Same Ätnam har ju haft några svåra år, och det börjar nu äntligen gå åt rätt håll. Så det kanske vore att förvänta sig för mycket att ha koll på detta. Men jag förutsätter att SSRs landsmöte kommer att ta upp frågan om ansvarsfrihet. Och om de inte beviljar Samefolkets styrelse ansvarsfrihet – så blir det ju intressant. Jag vet att det finns andra som är upprörda och som förhoppningsvis kommer att ta upp detta. Så vi får se vad som händer. Det kommer nog att märkas i alla fall gissar jag.
Bild
Agneta Silversparf, Silbonah Samesijdda
Bild
Ulf Norsa under redovisningen av arbetet med tidningen Samefolket vid Same Ätnams landsmöte 21 maj i Stuehkie/Stockholm
Bild
May-Britt Öhman

Vad tycker du om att Ulf Norsa fick förnyat förtroende trots din ”kupp” att lansera dig  själv som motkandidat?

Vi trodde faktiskt från Silbonah Samesijdda att det redan var klart, att Ulf inte skulle fortsätta så vi blev lite överrumplade när det visade sig att han var valberedningens förslag. Så här i efterhand tänker jag att vi borde så klart ha tagit upp detta med valberedningen i förväg, men vi tänkte nog att kritiken varit så entydig att det var en självklarhet. Jag ställde upp på eget initiativ som motkandidat för att ge landsmötesdeltagarna en chans att tänka efter. Men allt gick väldigt fort, jag hade inte möjlighet att ge någon programförklaring. Kanske hade jag fått göra det om jag begärt det, men jag blev själv lite överrumplad i situationen. Det var inget genomtänkt. Men det visade ju sig att jag hade stöd, och hade inte Sameföreningen i Stockholms representanter hunnit gå för att förbereda kvällens festligheter så hade det kanske blivit ännu jämnare. Nu fick Ulf 18 ombudsröster och 4 enskilda medlemsröster, medan jag fick 10 ombudsröster och 1 enskild medlem. Jag/vi hade stöd i mitt ifrågasättande helt klart!

Med lite mer tid och förberedelse så hade jag kunnat vinna omröstningen, det är jag helt övertygad om. Men nu får de som röstade på Ulf ta sitt ansvar, de medverkar i vad som händer härnäst för tidningen. Går den i konkurs, något som jag är rädd för, så har de medverkat i detta. Vi som tagit ställning har markerat var vi står, tydligt och klart. Det känns bra!


Vad tycker du om att valberedningen föreslog Ulf Norsa till ordinarie ledamot i Same Ätnams styrelse, samt ordinarie ledamot i tre stiftelser - Gaaltije, Samefolket och Ajtte? 

Jo, jag såg ju detta innan landsmötet att han hade dessa tre ordinarie positioner. Det är ju lite förmätet kan jag tycka. Nog måste man släppa fram fler personer. Det finns många kompetenta att välja bland. Jag framförde detta till valberedningen nu på landsmötet, men jag var ju lite sent ute. Jag hoppas och tror att det blir bättre till nästa gång. Men Ulf kan ju faktiskt välja att stiga åt sidan också och släppa fram andra, det har han ju all möjlighet att göra. Det skulle jag själv göra, man ska inte sitta och samla på sig en massa uppdrag och hålla andra förmågor utanför.



Var det någon som hade lyssnat till din uppmaning i höstas på bloggen att kliva av styrelsen? 

Ja, vad jag kan se så var det både Peter Steggo, ordinarie, och Nisse Matti, suppleant som avsagt sig omval nu från Same Ätnam. Jag har inte sett att de uppgett några skäl, men jag förmodar att detta har med saken att göra. Och det hedrar ju dem, att de på så sätt visar att de inte vill stå bakom detta i fortsättningen.  Jag vet inte vad som händer med SSRs ledamöter, om de väljer att kliva av självmant eller vill fortsätta på den inslagna vägen – full fart mot isbergen med Titanic liksom.

Ska du själv till SSRs landsmöte och ställa frågor kring detta?

Ja du,  jag funderar lite på det. Silbonah Samesijdda som jag företrädde på Same Ätnams landsmöte är ju inte längre medlemmar av SSR, men jag är ju medlem i Sameföreningen i Stockholm också, och därigenom har jag ju möjlighet att delta. Så jag funderar lite på att faktiskt åka dit. Jag tycker det är en väldigt viktig fråga, vi får inte slarva bort tidningen Samefolket helt enkelt. Kanske kan jag väcka debatt där. Men annars tror jag också att det finns andra som är beredda på att ta upp frågan på allvar. Vi får se.
 
Vad tror du om Samefolkets framtid?

Ja, suck. Jag hoppas verkligen det blir bättre! Om samma styrelse fortsätter  på samma sätt– vilket det till viss del ju gör i och med att Ulf Norsa fick förnyat förtroende – så är ju risken stor att det blir konkurs snart. Underskottet har ju stigit med 150 000 under styrelsens ledning, från minus 46 000 till minus 200 000, på bara några månader. Det är ju extremt illa. Så, risken är faktiskt att det blir konkurs snart om inget dramatiskt händer. Dessutom är det svårt att få förtroende - att få någon som vågar ta anställning som chefredaktör lär bli svårt så länge samma personer finns kvar i styrelsen för Samefolket.

Dock kom det ju in ett par nya förmågor - Inge Frisk från Sameföreningen i Stockholm som ordinarie, hoppas jag kan hjälpa till att styra upp detta, samt att som suppleant valde vi in frilansjournalisten Maritha Sandberg. Jag är säker på att hon kan bidra till förbättring. Det förutsätter dock att hon släpps fram i styrelsearbetet. Det vore ju utmärkt i så fall. Om de nya tar tag i detta på allvar så finns det hopp!

Vad ska medlemmar i SSR och Same Ätnam göra för att rädda Samefolket?

Just nu är det ju upp till SSRs landsmöte att styra upp och säga ifrån.   Samefolkets styrelse har inte rätt att lägga sig i budget eller redaktionellt arbete för Samefolket, utan det är faktiskt – enligt stadgarna – chefredaktörens arbete. Så jag hoppas nu att man från Same Ätnams styrelse markerar detta, och även från SSRs sida. Vi vill ju inte förlora denna fina tidning.  Så, något måste hända, och det är faktiskt Same Ätnam och SSRs ansvar att göra något nu.



Vad tycker du om att bli intervjuad av dig själv om detta?

Ja, det är ju lite lustigt faktiskt. Jag blev intervjuad av Sameradion vid Same Ätnams landsmöte, men den intervjun gjordes innan valen var avklarade och har inte publicerats. Det är i och för sig ungefär det jag sa som finns med i artikeln där Ulf Norsa intervjuas, så det är helt ok.  Men jag tänker ju att det är symtomatiskt på mediesituationen. Det är väldigt dåligt på den samiska mediefronten, vi har mycket tomrum att fylla.  Just därför borde ju Samefolket utvecklas, inte avvecklas som nu sker. Men vi behöver ta nya tag, skapa egna medier, flera olika för att komplettera Sameradion, Oddasat, Samefolket och Nuorat. Och inte minst att få ekonomiska resurser för detta och utbildade journalister och skribenter som kan leda och driva.  Det är en viktig del i avkoloniseringsprocessen, att återta vårt minne, vår historia och berätta om vårt nu och våra framtidsvisioner. Jag tänker att Samelands fria universitet skulle kunna vara del i detta, att bidra till att utbilda samiska journalister och vara en stöttepelare på svensk sida av Sábme. Så, ja det är ju därför jag gör den här intervjun med mig själv. Det var rätt roligt! 
​

/Intervjun är gjord av Samelands fria universitet, May-Britt Öhman 22 maj 2016

Åsikter kan med fördel framföras på Samelands fria universitets Facebook sida, https://www.facebook.com/Samelands-fria-universitet-1636722106567662/?fref=ts 
eller kommentera nedan. Dock avböjer vi anonyma kommentarer. Eventuella osakliga elakheter kommer att raderas utan pardon. Ge gärna konstruktiv och framåtsyftande kritik. 

Här är en länk till May-Britt Öhmans blogginlägg på SFU 29 oktober, 2015 – om avskedet av chefredaktören Katarina Hällgren http://www.samelandsfriauniversitet.com/blogg/mina-reflektioner-kring-och-analyser-av-avskedandet-av-chefredaktoren-for-samefolket
Länk till Sameradions intervju med Ulf Norsa 21 maj 2016   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6437551
Nedan finns Samefolkets senaste årsredovisningar och stadgar ​samt urval av artiklar och intervjuer från Sameradion 
Bild
Same Ätnams landsmöte i Stuehkie, Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande tillika landsmötesordförande avslutningstalar. Foto: M-B Öhman
Stadgar-Tidningen Samefolket pdf
File Size: 87 kb
File Type: pdf
Hämta fil

Årsredovisning_samefolket_2015.pdf
File Size: 3511 kb
File Type: pdf
Hämta fil

Årsredovisning_samefolket_2014.pdf
File Size: 2831 kb
File Type: pdf
Hämta fil

Årsredovisning_Samefolket_2013.pdf
File Size: 2655 kb
File Type: pdf
Hämta fil

Urval av artiklar och intervjuer i Sameradion om avskedandet av Samefolkets chefredaktör oktober 2015

Samefolkets styrelse plockar bort chefredaktören http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6286923

"Ett sätt att avveckla Samefolket"
 
​http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6288073

Chefredaktör för Samefolket fick inget alternativ till att sluta http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6288602

Rekrytering av ny chefredaktör för
Samefolket påbörjad 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6344766

Klicka här för att redigera.
0 Comments

    För inlägg på bloggen ansvarar respektive undertecknad skribent. 

    Samelands fria universitet har inga egna åsikter utan utgör en plattform för visioner och diskussioner. Kommentarer till och svar på blogginlägg publiceras efter granskning. Du är varmt välkommen med inlägg även till vår gästblogg. 

    Categories

    Alla

    Archives

    Januari 2020
    September 2019
    Juli 2019
    Januari 2019
    Juli 2018
    Januari 2018
    Mars 2017
    Februari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    Oktober 2015
    September 2015
    Augusti 2015

    RSS-flöde

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Om/About
  • Gastblogg
  • Aktiviteter
  • Aktuellt/News
  • Kontakt /Contact
  • Länkar/Links
  • VATTENtjahtjeH2OLIViellemBIOTA